Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z najprostszych sposobów na zamknięcie lata w słoiczku jest przetworzenie sezonowych owoców. Dziś proponuję sok poziomkowy. Taki sok ma piękny, rubinowy kolor, zapach świeżych poziomek i jest całkowicie przejrzysty.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Zebrane poziomki dokładnie przebieramy i wyrzucamy nadpsute. Wsypujemy je do naczynia i zalewamy wrzątkiem tak, by przykrył owoce. Zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej. Ja swój sok lekko przykryłam, by nie mieć zaraz stada muszek owocówek ;)
Odcedzamy sok. Ja wyłożyłam poziomki na sito i zostawiłam na kilka godzin. W tym czasie ładnie sobie skapał. Nic nie wyciskamy. Z około 40dag poziomek udało mi się uzyskać 300ml soku.
Na 1 litr soku bierzemy 1kg cukru. Ja użyłam 300g cukru, mając 300ml soku. Wsypujemy cukier i gotujemy na malutkim ogniu około 15 minut. Gorący przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Owijamy w ciepły koc lub gruby ręcznik. Pijemy rozcieńczony wodą :) Smacznego!!!