Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dodatek cynamonu sprawia że smak i aromat jeżyn jest jeszcze bardziej wyrazisty.
gęste sito
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6076
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9082
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8531
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5877
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6076
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9082
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8531
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5877
Składniki
Przebrane jeżyny zasypujemy cukrem, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby puściły sok. Całość zagotowujemy. Następnie sok przecedzamy przez gęste sito, aby oddzielić owoce od soku. Wyjmujemy kawałki cynamonu. Sok ponownie zagotowujemy z 2 łyżkami soku cytrynowego. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków. Ostudzony przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Ilość cukru zależy od kwaśności jeżyn. Odcedzone owoce można użyć do sporządzenia dżemu.