Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce rokitnika, zawierają dużo witaminy C, która nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej.
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, gęste sitko, drewniana pałka, małe słoiczki
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 949
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 949
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4042
Składniki
Owoce rokitnika myjemy pod bieżącą wodą, następnie usuwamy zanieczyszczenia. Wsypujemy do garnka z grubym dnem, rozgniatamy tłuczkiem. Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy cukier, mieszamy, całość zagotowujemy, pamiętając o mieszaniu co pewien czas. Do garnka możemy wlać trochę wody. Owoce gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, pamiętając o mieszaniu.
Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia. Przecieramy przez gęste sitko. Na sicie powinny zostać tylko łupiny i pestki. Pulpę możemy zalać wodą, wymieszać i przecedzić. Otrzymany płyn nie dodajemy do soku lecz wykorzystujemy na bieżąco dodając go po trochę do herbaty. Płyn przechowujemy w lodówce. Sok natomiast zagotowujemy i gorący rozlewamy do małych słoiczków.
Czym mniejsze tym lepsze, bo po otwarciu sok nam się nie zepsuje, szybko go wykorzystamy. Słoiczki szczelnie zamykamy wieczkami i pasteryzujemy przez 10 - 15 minut. Gotowy sok przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Sok ten możemy np. dodawać po małej łyżeczce do herbaty. Sok ma piękny pomarańczowy kolor, smakiem przypomina ananasy. Przydaje się w walce z przeziębieniem. Smacznego !