Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do herbaty na jesienno-zimowe chłody.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1671
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1671
Składniki
Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy w kawałki. Zasypujemy cukrem.
Mieszamy. Odstawiamy na noc, żeby owoce puściły sok.
Następnego dnia owoce oddzielamy od soku, przecedzając przez gęste sito.
Sok doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek za pomocą lejka z sitkiem . Zakręcamy. Po wystudzeniu odstawiamy w ciemnie, chłodne miejsce.
Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca.