Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do herbaty na jesienno-zimowe chłody.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 515
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3575
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3031
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30540
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 515
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3575
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3031
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30540
Składniki
Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy w kawałki. Zasypujemy cukrem.
Mieszamy. Odstawiamy na noc, żeby owoce puściły sok.
Następnego dnia owoce oddzielamy od soku, przecedzając przez gęste sito.
Sok doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek za pomocą lejka z sitkiem . Zakręcamy. Po wystudzeniu odstawiamy w ciemnie, chłodne miejsce.
Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca.