Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos chiński (słodko-kwaśny) do słoików

Sos chiński (słodko-kwaśny) do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 313

Dodano:

Odsłon: 36955

pyszny sos do słoika :-)

Składniki

  • pomidory, 3kg
  • cebula, 1kg
  • papryka czerwona/żółta wg uznania, 3sztuki
  • ananas z puszki pokrojony, 1 puszka
  • pędy bambusa w puszce, 1 puszka
  • po 1/2 łyżki chilli, czosnku suszonego, soli
  • po 2 łyżki musztardy, papryki słodkiej, mąki ziemniaczanej
  • po 1 łyżce curry, pieprzu mielonego, kucharka/wegety
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • marchewki pokrojone w słupki, 3-4 sztuki
  • kukurydza w puszce, 1 puszka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać cebulę pokrojona w kostkę, sól. Gotujemy ok. 1 godz. bez wody.
    Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki - ananasy bez soku (ale sok zostawiamy!!), pędy bambusa bez wody, kukurydze odsączoną z zalewy, paprykę, marchewkę i przyprawy - gotujemy ok. 1 godz.
    Pod koniec gotowania mieszam mąkę z sokiem z ananasów i dodaję do sosu. Gorący sos wlewamy do słoiczków i zakręcamy. Ja nie pasteryzuje tylko układam do góry dnem i czekam aż wystygną. Dla pewności zawsze przed napełnieniem wszystkie słoiki i przykrywki parze w piekarniku (temp. ok 90-100^C, włączam termoobieg i lekko uchylam drzwiczki).

    A zimą jak znalazł:) Bardzo to lubię - szybkie i dobre jedzonko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń