Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos do spaghetti z cukinii

Sos do spaghetti z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4890

Dodano:

Odsłon: 4431

Sos spaghetti z cukinii. Taki sos robi się trochę podobnie jak ketchup, ale dodaje się tu czosnek i zioła charakterystyczne do sosu bolońskiego. Sos jest łatwy do zrobienia, choć jego przygotowanie trzeba rozłożyć w czasie. Za to w zimę jest jak znalazł do makaronu oraz innych dań. Ja na przykład dodaję go do ryby po grecku (do warzyw), do przygotowania zapiekanek z mięsem itp.

Składniki

  • ok. 5kg cukinii
  • 5-6 cebul
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1szkl. cukru
  • 1szkl. octu
  • 500g koncentratu pomidorowego w słoiczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2-3 łyżki ziół prowansalskich
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sos do spaghetti z cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinię obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ który pozostał przepuściłam przez szatkownicę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę i cukinię umieściłam w dużej misce i zasypałam solą. Wymieszałam dokładnie, nakryłam czystą ściereczką i odstawiłam na kilka godzin, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie warzywa razem z powstałym sokiem przełożyłam do garnka i zagotowałam. Gotowałam je na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia się rozpadła. Wtedy wsypałam cukier i wlałam ocet. i znów mieszając od czasu do czasu, gotowałam kilkanaście minut. Do sosu dodałam paprykę słodką i ostrą, curry i zioła prowansalskie. Wymieszałam do połączenia. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Znów wszystko wymieszałam do połączenia i gotowałam sos kolejne kilkanaście minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i zblendowałam na jednolitą konsystencję. Zblendowany sos od razu nałożyłam do wyparzonych słoików, wytarłam gwinty i zakręciłam. Słoiki pasteryzowałam 10 minut w garnku. Po zapasteryzowaniu odwróciłam je do góry dnem i wystudziłam w tej pozycji. Dopiero jak wystygły odwróciłam je do właściwej pozycji i odstawiłam w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 11 sierpnia Jak miło jest otworzyć taki słoik w lecie i cieszyć się smakiem pysznej cukinii :) Super przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń