Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowo-paprykowy - do pizzy, marynat, przystawek

Sos pomidorowo-paprykowy - do pizzy, marynat, przystawek

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3146

Dodano:

Odsłon: 12725

Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek -  wypróbowany przepis krok po kroku. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę. Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :)

Składniki

  • 1,5 kg czerwonych pomidorów
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże winne jabłka
  • 1/3do 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g (ewemtualnie)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam 1 łyżką cukru - odparowuję nadmiar płynu.

  2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.

  3. Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny - gotuję jeszcze kilka minut.

    Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia.

    Następnie można zapasteryzować:
    - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
    - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 sierpnia 2017 Idealny przepis na to, co można zrobić z tym, co mamy na działkach :)
Robimy podobne sosy, różnią się szczegółami.
U nas trochę więcej ostrości ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń