Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 4082
Dodano: 24.08.2017
Odsłon: 13493
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam 1 łyżką cukru - odparowuję nadmiar płynu.
Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 20 - 30 minut.
Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny - gotuję jeszcze kilka minut.
Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia.
Następnie można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 24 sierpnia 2017Zgłoś do usunięcia
Idealny przepis na to, co można zrobić z tym, co mamy na działkach :)Robimy podobne sosy, różnią się szczegółami.
U nas trochę więcej ostrości ;) Odpowiedzi: 1 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz