Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wrzesień to najlepszy czas na zamykanie pomidorów w słoikach, zrobiłam więc pyszny sos pomidorowy z bazylią. Teraz pomidory są słodkie, bardzo dojrzałe i najlepsze na przetwory. Sos pomidorowy z bazylią można też przygotować w zimie, korzystając z dobrej jakości passaty (na przykład takiej), ale niezbędna jest świeża bazylia. Trochę droga w środku zimy, ale da się zrobić taki sos. Ja jednak wolę zamykać smaki pełni lata w słoikach. Mam własne pomidory i bazylię z ogrodu, które są tak smaczne, aromatyczne i słodkie, że po prostu muszę je zakonserwować.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1295
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8832
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1295
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8832
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Składniki
Przygotuj 2 kg soku z pomidorów dowolnym sposobem. Jeśli nie przeszkadza Ci obecność skórek w gotowym sosie, to nawet możesz po prostu zmiksować pomidory po wycięciu nasady ogonka. I też będzie dobrze.
Zmiksowane pomidory włóż do szerokiego garnka z grubym dnem, a następnie gotuj je tak długo, aż odparuje spora część płynu. Sok z pomidorów powinien znacznie się zagęścić, a poziom w garnku obniży się o połowę.
Dodaj kolejno przyprawy i dodatki, czyli sól, cukier lub erytrytol, obie papryki w proszku oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
A także oliwę, bo bez niej nie powstanie dobry sos.
Wymieszaj i gotuj całość przez około 10 minut, a następnie dodaj pokrojoną w paski świeżą bazylię.
Gotuj sos jeszcze przez kilka chwil, a następnie przelej do wyparzonych słoików o pojemności około 300 ml. Natychmiast zakręcaj wysterylizowanymi nakrętkami, po czym stawiaj dnem do góry na jakieś pół godziny. Po tym czasie już możesz postawić słoiki w normalnej pozycji. Są zawekowane, więc wynieś je do spiżarni, niech czekają na zimowe zachcianki.
Z podanych składników uzyskałam 4 słoiki po około 300 ml oraz porcję do makaronu na jeden obiad dla dwojga.
A jak przygotować sos do podania po wyjęciu ze słoika? Bo przecież nie może to być kleks sosu na środku porcji ugotowanego makaronu. O nie, tak się w Italii nie jada!
O tym dowiesz się na blogu, zapraszam.
A sos pomidorowy z bazylią jest pyszny i aromatyczny. Smacznego!