Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młodą dynie można przetwarzać ze skórką
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12276
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13038
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5207
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12276
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13038
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5207
Składniki
Przy obiecujących plonach dyni, warto ją już jeść i przetwarzać gdy ma miękką skórkę. Dynia jest źródłem cennych witamin więc postanowiłam użyć jej także do sosów pomidorowych. Dynię pokroiłam w grubą kostkę, z jednej dużej sztuki, wyszło mi 6 litrów.
Do garnka z dynia wlałam około pół litra wody i uparowałam ją pod przykrywką do miękkości. Gdy dynia była miękka dodałam koncentraty i sól.
Całość zmalaksowałam na mus.
Sos rozlałam do słoików i jeszcze pasteryzowałam dla pewności- około 15 minut od zagotowania. Sos smakuje pomidorowo a posiada dodatkowo walory z dyni, świetnie nadaje się do zup, sosów i do pizzy. Smacznego :)