Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos pomidorowy z pieczonymi warzywami na zimę

Sos pomidorowy z pieczonymi warzywami na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3416

Dodano:

Odsłon: 789

Pyszny sos pomidorowy z dodatkiem warzyw pieczonych w piekarniku z dodatkiem czubrycy czerwonej. Sos doskonale pasuje do makaronu, ryżu, podsmażonej wędliny lub mięsa.

Składniki

  • pomidory 1 kg
  • papryka czerwona 4 szt
  • cukinia młoda 2 szt
  • pietruszka /korzeń/ 2 szt
  • marchew 2 szt
  • czubryca 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, cukinie i paprykę dokładnie myjemy, osuszamy, układamy /w całości/ na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 50 min - skórka na cukinii i papryce powinna mocno ściemnieć.
    Kiedy warzywa będą w piekarniku przygotowujemy pomidory: przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy 0,5 łyżeczki cukru i gotujemy na małym ogniu.
    Po upieczeniu warzywa wyjmujemy z piekarnika. Paprykę nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Pietruszkę i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona a miąższ kroimy. Warzywa dodajemy do pomidorów. Gotujemy razem ok. 20 min. /w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos/Doprawiamy do smaku czubrycą, solą, pieprzem i cukrem. Sos miksujemy blenderem, przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń