Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko pikantny sos z cukinii z dodatkiem pieczonej papryki, pieczonego czosnku i pieczonej cebuli.
Składniki
Przygotować cukinię
Cukinię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić ,podzielić na pół i wyłożyć na blaszkę. Czosnek oczyścić i dodać do papryki.
Oczyścić cebulę i dodać do papryki i czosnku.
Warzywa piec w piekarniku w 150 stopniach około 1 godziny. Wcześnie wyjąć lekko brązowy czosnek aby nie przypalił się.
Zdjąć skórkę z papryki i paprykę przełożyć do miseczki. Do miseczki wlać powstały sos z pieczenia warzyw.
Do garnka włożyć cukinię, czosnek, cebulę i przyprawy. Dusić na małym ogniu do miękkości około 2 godzin, Często mieszamy i nie dolewamy wody. W połowie gotowania dokładamy paprykę z sosem.
Miksujemy cukinię . I dodajemy koncentrat pomidorowy. Ja dodałam 5 słoiczków, bo sos wydawał mi się za jasny .
Zagotowujemy sos ponownie i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut. Smacznego!!!
Z podanych w przepisie ilości wyszło około 5 litrów sosu.