Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Wymyte papryki kroimy w plasterki razem z pestkami. Morele i pomidory kroimy w kostkę (użyłam mrożonych moreli). Pokrojone w kostkę pomidory i morele wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, sól, czosnek.
Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia składników.
Całość przecieramy przez gęste sito.
Przecier z papryk, moreli i pomidorów ponownie wlewamy do garnczka i gotujemy w celu zredukowania wody, żeby sos zrobił się gęstszy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do butelek, ja zwiększyłam ostrość nalewem oleju z papryk habanero. Sos przechowujemy w lodówce. Kazdy może sobie użyć do sosu przypraw które lubi. Sos można zagęszczać także przez dodanie dyni. Smacznego!!!