Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10604
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3240
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2367
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10604
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3240
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2367
Składniki
Wymyte papryki kroimy w plasterki razem z pestkami. Morele i pomidory kroimy w kostkę (użyłam mrożonych moreli). Pokrojone w kostkę pomidory i morele wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, sól, czosnek.
Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia składników.
Całość przecieramy przez gęste sito.
Przecier z papryk, moreli i pomidorów ponownie wlewamy do garnczka i gotujemy w celu zredukowania wody, żeby sos zrobił się gęstszy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do butelek, ja zwiększyłam ostrość nalewem oleju z papryk habanero. Sos przechowujemy w lodówce. Kazdy może sobie użyć do sosu przypraw które lubi. Sos można zagęszczać także przez dodanie dyni. Smacznego!!!