Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszedł 1 l ostrego, smacznego sosu.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25818
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2896
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1362
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25818
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2896
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1362
Składniki
Wymyte papryki kroimy w plasterki razem z pestkami. Morele i pomidory kroimy w kostkę (użyłam mrożonych moreli). Pokrojone w kostkę pomidory i morele wkładamy do garnczka emaliowego, wlewamy wodę, ocet, dodajemy miód, sól, czosnek.
Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia składników.
Całość przecieramy przez gęste sito.
Przecier z papryk, moreli i pomidorów ponownie wlewamy do garnczka i gotujemy w celu zredukowania wody, żeby sos zrobił się gęstszy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku i gorący wlewamy do butelek, ja zwiększyłam ostrość nalewem oleju z papryk habanero. Sos przechowujemy w lodówce. Kazdy może sobie użyć do sosu przypraw które lubi. Sos można zagęszczać także przez dodanie dyni. Smacznego!!!