Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos z pieczonych warzyw: pomidorów, papryki i czosnku. Idealny dodatek do zup, sosów, zapiekanek, itp. Ten sos jest naprawdę rewelacyjny a z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik. Jeśli użyjemy pomidorów mięsistych o małej zawartości soku sos będzie dość gęsty o konsystencji np. keczupu - wtedy możemy go wykorzystać jako dodatek do kanapek.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11866
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1299
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12501
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3538
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11866
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1299
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12501
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3538
Składniki
Pomidory przekrawamy, usuwamy twarde środki i układamy skórką do góry. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i nasiona i układamy na blaszce skórką do góry. Ząbki czosnku obieramy i układamy między pomidorami i papryką. Warzywa skrapiamy olejem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego go 180-190 stopni C. Paprykę pieczemy do czasu aż skórka ściemnieje - wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Pomidory również pieczemy aż skórka ściemnieje ale trwa to znacznie dłużej ok. 1,5 - 2 godz. Pomidory wyjmujemy z piekarnika i również odstawiamy do wystudzenia. Z wystudzonych warzyw zdejmujemy skórkę i przekładamy do garnka. Dodajemy upieczony czosnek oraz wlewamy olej z sokiem, który wytworzył się w czasie pieczenia warzyw. Doprawiamy do smaku solą i cukrem i blendujemy na gładki sos. Przelewamy do słoików,zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.