Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z młodej kapusty to znakomity dodatek do każdego obiadu. Jeśli przygotujesz jej więcej, możesz pokusić się o zamknięcie surówki w słoikach, na zimę. Nasza propozycja jest niezwykle smaczna i łatwa do zrobienia. Surówkę możesz pasteryzować na dwa sposoby. Klasycznie w garnku wypełnionym wodą i wyłożonym ściereczką lub w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, ułóż słoiki na blaszce z piekarnika i wylej na nią odrobinę wody. Następnie wstaw do zimnego pieca, ustaw na 130 stopni Celsjusza i od momentu uzyskania pożądanej temperatury, pasteryzuj słoiki przez 15 minut.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 43
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 8854
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4497
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 380
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 9805
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 43
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 8854
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4497
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 380
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 9805
Składniki
Wszystkie warzywa porządnie umyj i osusz.
Kapustę drobno poszatkuj. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce od dużych oczkach.
Papryki przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w słupki.
Koper drobno posiekaj.
Wszystkie warzywa umieść w dużym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Przygotuj zalewę. Do garnka wsyp cukier i sól. Wlej ocet jabłkowy oraz wodę. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Letnią zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny, po upływie 60 minut ponownie wymieszaj.
Gotową surówkę przełóż do wyparzonych słoików. Masę warzywną lekko dociśnij, pozostaw przestrzeń na około 2 cm od góry słoika. Następnie wlej zalewę, która pozostała na dnie naczynia i zakręć wszystkie słoiki.
Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i połóż na niej słoiki. Wlej wodę, od momentu jej zagotowania pasteryzuj sałatkę przez 20 minut, jeśli masz półlitrowe słoiki lub 40 minut, jeśli masz litrowe.