Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z młodej kapusty to znakomity dodatek do każdego obiadu. Jeśli przygotujesz jej więcej, możesz pokusić się o zamknięcie surówki w słoikach, na zimę. Nasza propozycja jest niezwykle smaczna i łatwa do zrobienia. Surówkę możesz pasteryzować na dwa sposoby. Klasycznie w garnku wypełnionym wodą i wyłożonym ściereczką lub w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, ułóż słoiki na blaszce z piekarnika i wylej na nią odrobinę wody. Następnie wstaw do zimnego pieca, ustaw na 130 stopni Celsjusza i od momentu uzyskania pożądanej temperatury, pasteryzuj słoiki przez 15 minut.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 272
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 780
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3632
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 938
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 272
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 780
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3632
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 748
Składniki
Wszystkie warzywa porządnie umyj i osusz.
Kapustę drobno poszatkuj. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce od dużych oczkach.
Papryki przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w słupki.
Koper drobno posiekaj.
Wszystkie warzywa umieść w dużym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Przygotuj zalewę. Do garnka wsyp cukier i sól. Wlej ocet jabłkowy oraz wodę. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Letnią zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny, po upływie 60 minut ponownie wymieszaj.
Gotową surówkę przełóż do wyparzonych słoików. Masę warzywną lekko dociśnij, pozostaw przestrzeń na około 2 cm od góry słoika. Następnie wlej zalewę, która pozostała na dnie naczynia i zakręć wszystkie słoiki.
Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i połóż na niej słoiki. Wlej wodę, od momentu jej zagotowania pasteryzuj sałatkę przez 20 minut, jeśli masz półlitrowe słoiki lub 40 minut, jeśli masz litrowe.