Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka z młodej kapusty to znakomity dodatek do każdego obiadu. Jeśli przygotujesz jej więcej, możesz pokusić się o zamknięcie surówki w słoikach, na zimę. Nasza propozycja jest niezwykle smaczna i łatwa do zrobienia. Surówkę możesz pasteryzować na dwa sposoby. Klasycznie w garnku wypełnionym wodą i wyłożonym ściereczką lub w piekarniku. Jeśli zdecydujesz się na drugą opcję, ułóż słoiki na blaszce z piekarnika i wylej na nią odrobinę wody. Następnie wstaw do zimnego pieca, ustaw na 130 stopni Celsjusza i od momentu uzyskania pożądanej temperatury, pasteryzuj słoiki przez 15 minut.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1307
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 244
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 35
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1307
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 244
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 42
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 35
Składniki
Wszystkie warzywa porządnie umyj i osusz.
Kapustę drobno poszatkuj. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na tarce od dużych oczkach.
Papryki przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w słupki.
Koper drobno posiekaj.
Wszystkie warzywa umieść w dużym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Przygotuj zalewę. Do garnka wsyp cukier i sól. Wlej ocet jabłkowy oraz wodę. Dodaj pozostałe przyprawy: pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Letnią zalewę wlej do warzyw i wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny, po upływie 60 minut ponownie wymieszaj.
Gotową surówkę przełóż do wyparzonych słoików. Masę warzywną lekko dociśnij, pozostaw przestrzeń na około 2 cm od góry słoika. Następnie wlej zalewę, która pozostała na dnie naczynia i zakręć wszystkie słoiki.
Na dnie dużego garnka ułóż ściereczkę i połóż na niej słoiki. Wlej wodę, od momentu jej zagotowania pasteryzuj sałatkę przez 20 minut, jeśli masz półlitrowe słoiki lub 40 minut, jeśli masz litrowe.