Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze grzyby do suszenia to te największe, grzyby przed ususzeniem dokładnie trzeba oczyścić. Już ususzone grzyby przed spożyciem należy kilkakrotnie wypłukać z piasku i obgotować. Ja ususzyłam podgrzybki oraz borowiki. W moich stronach najczęściej takie grzyby spotykam w lesie ale można również suszyć kanie, kozaki, maślaki rydze czy kurki. Zawsze kierujcie się zasadą, jeśli nie jesteście pewni grzyba to go nie zbierajcie
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 490
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 827
Składniki
Oczyszczone grzyby pokroiłam w plastry, wyłożyłam na blachę do pieczenia i suszyłam w piekarniku w 60 C z termoobiegiem, zostawiając w drzwiczkach łyżkę drewnianą, tak żeby piekarnik był lekko uchylony. Po ok 4 godzinach grzyby przemieszałam i wyłączyłam piekarnik. Następnego dnia rano ponownie włączyłam piekarnik i suszyłam przez kolejne 4-5 godzin w 50-60 C co jakiś czas mieszając. W zależności od piekarnika, ilości oraz grubości grzybów czas suszenia będzie różny, dlatego zaglądajcie do swoich grzybów co jakiś czas mieszając. Możecie również zmieniać temperaturę jeśli znacie swój piekarnik. Po ususzeniu grzyby przełożyłam do słoika, dałam 2 łyżeczki ryżu oraz 2 listki laurowe. Ryż odciągnie niepotrzebną wilgoć a liść odgoni mole. Życzę udanych zbiorów oraz suszenia! Pozdrawiam