Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze grzyby do suszenia to te największe, grzyby przed ususzeniem dokładnie trzeba oczyścić. Już ususzone grzyby przed spożyciem należy kilkakrotnie wypłukać z piasku i obgotować. Ja ususzyłam podgrzybki oraz borowiki. W moich stronach najczęściej takie grzyby spotykam w lesie ale można również suszyć kanie, kozaki, maślaki rydze czy kurki. Zawsze kierujcie się zasadą, jeśli nie jesteście pewni grzyba to go nie zbierajcie
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424754
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10620
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336917
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4715
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424754
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10620
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336917
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4715
Składniki
Oczyszczone grzyby pokroiłam w plastry, wyłożyłam na blachę do pieczenia i suszyłam w piekarniku w 60 C z termoobiegiem, zostawiając w drzwiczkach łyżkę drewnianą, tak żeby piekarnik był lekko uchylony. Po ok 4 godzinach grzyby przemieszałam i wyłączyłam piekarnik. Następnego dnia rano ponownie włączyłam piekarnik i suszyłam przez kolejne 4-5 godzin w 50-60 C co jakiś czas mieszając. W zależności od piekarnika, ilości oraz grubości grzybów czas suszenia będzie różny, dlatego zaglądajcie do swoich grzybów co jakiś czas mieszając. Możecie również zmieniać temperaturę jeśli znacie swój piekarnik. Po ususzeniu grzyby przełożyłam do słoika, dałam 2 łyżeczki ryżu oraz 2 listki laurowe. Ryż odciągnie niepotrzebną wilgoć a liść odgoni mole. Życzę udanych zbiorów oraz suszenia! Pozdrawiam