Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze grzyby do suszenia to te największe, grzyby przed ususzeniem dokładnie trzeba oczyścić. Już ususzone grzyby przed spożyciem należy kilkakrotnie wypłukać z piasku i obgotować. Ja ususzyłam podgrzybki oraz borowiki. W moich stronach najczęściej takie grzyby spotykam w lesie ale można również suszyć kanie, kozaki, maślaki rydze czy kurki. Zawsze kierujcie się zasadą, jeśli nie jesteście pewni grzyba to go nie zbierajcie
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106926
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2070
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 97
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 106926
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2070
Składniki
Oczyszczone grzyby pokroiłam w plastry, wyłożyłam na blachę do pieczenia i suszyłam w piekarniku w 60 C z termoobiegiem, zostawiając w drzwiczkach łyżkę drewnianą, tak żeby piekarnik był lekko uchylony. Po ok 4 godzinach grzyby przemieszałam i wyłączyłam piekarnik. Następnego dnia rano ponownie włączyłam piekarnik i suszyłam przez kolejne 4-5 godzin w 50-60 C co jakiś czas mieszając. W zależności od piekarnika, ilości oraz grubości grzybów czas suszenia będzie różny, dlatego zaglądajcie do swoich grzybów co jakiś czas mieszając. Możecie również zmieniać temperaturę jeśli znacie swój piekarnik. Po ususzeniu grzyby przełożyłam do słoika, dałam 2 łyżeczki ryżu oraz 2 listki laurowe. Ryż odciągnie niepotrzebną wilgoć a liść odgoni mole. Życzę udanych zbiorów oraz suszenia! Pozdrawiam