Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i smaczny syrop, który robi się z kwiatów krzewu czarnego bzu.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7702
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2908
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7702
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2908
Składniki
Zrywamy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty muszą być w pełni rozwinięte. Zrywać najlepiej w słoneczny dzień. Zbieramy całe baldachy.
Kwiaty rozkładamy na około 30 minut na rozścielonych na zewnątrz ręcznikach papierowych lub ścierce, żeby mogły uciec zamieszkujące w kwiatach owady. Nie warto robić tego w domu, bo robaki pozostaną w kwiatach lub rozlezą się po kuchni.
Zerwane kwiaty układamy w słoju warstwami, pomiędzy które wkładamy plastry cytryn.
Gotujemy syrop z cukru i wody i zalewamy nim ułożone w słoju kwiaty bzu i plastry cytryn.
Słój z całą zawartością stawiamy w słonecznym miejscu i pozostawiamy tam przez trzy dni. Dwa razy dziennie mieszamy kwiaty i cytryny zalane syropem.
Po upływie trzech dni przecedzamy syrop przez gazę, wlewamy do garnka i gotujemy. Gorący przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Jezeli chcemy długo przechowywać syrop, warto go zapasteryzować.