Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i smaczny syrop, który robi się z kwiatów krzewu czarnego bzu.
co roku taki przygotowuję i przez jesień i zimę podaję dziecku w celu zwiększ...
Odsłon: 11020
Syrop i sok z bzu można przygotować na rozmaite sposoby, na przykład w sokown...
Odsłon: 2987
Prosty w przygotowaniu, niezawodny sos holenderski, aksamitny i pełen smaku.
Odsłon: 110
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 1539
Prosty w przygotowaniu, niezawodny sos holenderski, aksamitny i pełen smaku.
Odsłon: 110
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 1539
Składniki
Zrywamy kwiaty czarnego bzu. Kwiaty muszą być w pełni rozwinięte. Zrywać najlepiej w słoneczny dzień. Zbieramy całe baldachy.
Kwiaty rozkładamy na około 30 minut na rozścielonych na zewnątrz ręcznikach papierowych lub ścierce, żeby mogły uciec zamieszkujące w kwiatach owady. Nie warto robić tego w domu, bo robaki pozostaną w kwiatach lub rozlezą się po kuchni.
Zerwane kwiaty układamy w słoju warstwami, pomiędzy które wkładamy plastry cytryn.
Gotujemy syrop z cukru i wody i zalewamy nim ułożone w słoju kwiaty bzu i plastry cytryn.
Słój z całą zawartością stawiamy w słonecznym miejscu i pozostawiamy tam przez trzy dni. Dwa razy dziennie mieszamy kwiaty i cytryny zalane syropem.
Po upływie trzech dni przecedzamy syrop przez gazę, wlewamy do garnka i gotujemy. Gorący przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Jezeli chcemy długo przechowywać syrop, warto go zapasteryzować.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Kiszony młody czosnek.
Przetwory
Zalewa na ogórki małosolne
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 15883
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie octu z kwiatów czarnego bzu wcale nie jest trudne. Potrzebne są...
Odsłon: 125