Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz jest najlepsza pora na wykonanie syropu na przeziębienie. Można go długo przechowywać.
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 168
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 47
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 64
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20959
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 168
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 47
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 64
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20959
Składniki
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Rozkładamy na białej ściereczce, aby wyszły ewentualne robaczki.
Przygotowujemy zalewę. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny -zagotować.
Do glinianego naczynia lub słoja odcinamy nożyczkami kwiaty. Zalewamy wrzącą zalewą, przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Codziennie delikatnie mieszamy.
Po czterech dniach filtrujemy syrop. Jeżeli chcemy go dłużej przechować to należy doprowadzić do wrzenia i wlać do słoiczków, przewrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Syrop niepasteryzowany przechowywać w lodówce.