Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz jest najlepsza pora na wykonanie syropu na przeziębienie. Można go długo przechowywać.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień. Rozkładamy na białej ściereczce, aby wyszły ewentualne robaczki.
Przygotowujemy zalewę. Do wody dodajemy cukier i sok z cytryny -zagotować.
Do glinianego naczynia lub słoja odcinamy nożyczkami kwiaty. Zalewamy wrzącą zalewą, przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. Codziennie delikatnie mieszamy.
Po czterech dniach filtrujemy syrop. Jeżeli chcemy go dłużej przechować to należy doprowadzić do wrzenia i wlać do słoiczków, przewrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Syrop niepasteryzowany przechowywać w lodówce.