Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli mlecza, jest dość prostym do wykonania przetworem. Wystarczy trochę chęci i czasu na spacer po wiosennej łące :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8165
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4549
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8165
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9934
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4549
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 580
Składniki
Kwiaty mlecza zbieramy zawsze w miejscach wolnych od spalin i oprysków. Po zebraniu odkładamy na jakiś czas, żeby umożliwić ucieczkę owadom zamieszkującym kwiaty
Kwiaty wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i "naciągnięcia" - na kilka godzin, może być na całą noc.
Kwiaty odcedzamy i odciskamy na sitku, do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryn i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
Przelewamy do wyparzonych słoików i jeżeli chcemy przechowywać dłużej - możemy zapasteryzować przez kilkanaście minut.