Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli mlecza, jest dość prostym do wykonania przetworem. Wystarczy trochę chęci i czasu na spacer po wiosennej łące :)
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12288
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1526
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 123
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12288
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1526
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 123
Składniki
Kwiaty mlecza zbieramy zawsze w miejscach wolnych od spalin i oprysków. Po zebraniu odkładamy na jakiś czas, żeby umożliwić ucieczkę owadom zamieszkującym kwiaty
Kwiaty wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i "naciągnięcia" - na kilka godzin, może być na całą noc.
Kwiaty odcedzamy i odciskamy na sitku, do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryn i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
Przelewamy do wyparzonych słoików i jeżeli chcemy przechowywać dłużej - możemy zapasteryzować przez kilkanaście minut.