Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli mlecza, jest dość prostym do wykonania przetworem. Wystarczy trochę chęci i czasu na spacer po wiosennej łące :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12198
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 604
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12198
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13503
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2752
Składniki
Kwiaty mlecza zbieramy zawsze w miejscach wolnych od spalin i oprysków. Po zebraniu odkładamy na jakiś czas, żeby umożliwić ucieczkę owadom zamieszkującym kwiaty
Kwiaty wrzucamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i "naciągnięcia" - na kilka godzin, może być na całą noc.
Kwiaty odcedzamy i odciskamy na sitku, do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryn i gotujemy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
Przelewamy do wyparzonych słoików i jeżeli chcemy przechowywać dłużej - możemy zapasteryzować przez kilkanaście minut.