Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 329
Dodano: 21.05.2017
Odsłon: 16102
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Zbieramy pędy sosny, pamiętając o tym, że idealne powinny mieć długość odpowiadającą mniej więcej długości palca dorosłego człowieka. Należy pamiętać, żeby zrywać maksymalnie po 2 pędy z jednej gałązki i nie zrywać pędów z górnej części drzewa - żeby go zbytnio nie eksploatować.
Zebrane pędy można lekko opłukać, ale nie jest to konieczne, szczególnie jeżeli zbieraliśmy je w miejscu oddalonym od dróg, opryskiwanych pól i emitujących zanieczyszczenia fabryk.
Pędy kroimy na około cztero - pięciocentymetrowe kawałki, układamy w kilkucentymetrowe warstwy w słoiku, ugniatamy lekko i przesypujemy warstwami cukru.
Ostatnią, najwyższą warstwę powinna stanowić warstwa cukru szczelnie pokrywająca z góry pokrojone pędy. Tak przygotowany słoik ustawiamy w słonecznym miejscu i czekamy kilka dni, w czasie których pędy puszczą sok i rozpuści się cukier w niższych warstwach. Należy pamiętać o tym, żeby dosypywać cukier na górę, żeby pędy przez cały czas były nim szczelnie przykryte.
Po uzyskaniu syropu pozbywamy się cukru z góry, a pędy przecedzamy przez gazę. Uzyskany syrop jest gotowy, możemy go zapasteryzować i przechowywać w piwnicy - będzie świetnie służył w walce z jesiennym i zimowym przeziębieniem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

helenapon 12 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
To już wiem co robiłam źle.Nie dosypywałam cukru na ostatnią warstwę i zawsze mi fermentował chociaż cukru dawałam więcej niż sosny. Ratowałam go dolewając kilka łyżek spirytusu ale już dzieciom takiego nie można było podać.Dziękuję za poradę. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz