Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop z pigwy jest aromatyczny, smaczny i zdrowy, możemy go np. dodawać do herbaty. Ja zrobiłem podwójną porcję.
Garnek lub duży słój, nóż, słoiki, łyżka stołowa, waga kuchenna, tarka
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 111
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 296
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1206
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2170
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25552
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 111
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 296
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1206
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2170
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25552
Składniki
Pigwę umyj dokładnie w letniej wodzie, następnie pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki zetrzyj na cienkie plasterki. Pigwę wymieszaj dokładnie z cukrem, ubij ręką lub tłuczkiem. Odstaw w ciemne miejsce na 2 dni. Dwa razy dziennie zamieszaj, aby cukier się szybciej rozpuścił.
Następnie przełóż syrop do wyparzonych słoiczków ( do każdego słoiczka możesz dodać po 1 goździku ), szczelnie zamknij wieczkami. Syrop możesz przechowywać bez pasteryzacji w lodówce przez okres kilku tygodni .
Jeśli chcesz przechowywać dłużej, pasteryzuj przez 15 minut. Po pasteryzacji przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Syrop z pigwy jest aromatyczny, smaczny i zdrowy, możemy go np. dodawać do herbaty.