Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ma się swoje, to nie trzeba chodzić do sklepu. I zgodnie z tą zasadą pakuję szczaw do słoiczków. Półki w spiżarni udźwigną wszystko.
Szczaw dokładnie przebrać, oczyścić. Usunąć grubsze ogonki. Umyć liście i osuszyć. Można rozłożyć na ściereczce, ale łatwiej po prostu odwirować w suszarce do sałaty. Liście pokroić i zasypać solą. Na 300 g szczawiu łyżeczka soli. Pomieszać i zostawić na 15-20 min. Liście zmiękną i puszczą sok. Powkładać, a właściwie poupychać do słoiczków. Sok też dodać.
Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. U mnie 300 g szczawiu wchodziło do słoiczka 250 ml. To jest dobra wielkość, porcja na zupę. Słoiczki pozakręcać i pasteryzować ok. 15 min. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
Słoiczki opisać i przenieść do spiżarni.
Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.
Odsłon: 39619
W tym roku obrodziła mi marchewka. Już kilkakrotnie robiłam zapasy z niej na...
Odsłon: 3419
Sałatka z brokułem, szynką i makaronem należy do moich ulubionych. Jest smacz...
Odsłon: 159
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 151
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 136
Sałatka z brokułem, szynką i makaronem należy do moich ulubionych. Jest smacz...
Odsłon: 159
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 151
Uniwersalny biszkopt. Tym razem upiekłam w formie 28 cm x 26 cm. Upieczony w...
Odsłon: 136
Składniki
Szczaw dokładnie przebrać, oczyścić. Usunąć grubsze ogonki. Umyć liście i osuszyć. Można rozłożyć na ściereczce, ale łatwiej po prostu odwirować w suszarce do sałaty. Liście pokroić i zasypać solą. Na 300 g szczawiu łyżeczka soli. Pomieszać i zostawić na 15-20 min. Liście zmiękną i puszczą sok. Powkładać, a właściwie poupychać do słoiczków. Sok też dodać. Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. U mnie 300 g szczawiu wchodziło do słoiczka 250 ml. To jest dobra wielkość, porcja na zupę. Słoiczki pozakręcać i pasteryzować ok. 15 min. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Słoiczki opisać i przenieść do spiżarni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 55
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 283