Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ma się swoje, to nie trzeba chodzić do sklepu. I zgodnie z tą zasadą pakuję szczaw do słoiczków. Półki w spiżarni udźwigną wszystko.
Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, bez jajek, robi się szybko, łat...
Odsłon: 552
Mannowiec Czekoladowy Stefania bez pieczenia, bez jajek, robi się szybko, łat...
Odsłon: 552
Składniki
Szczaw dokładnie przebrać, oczyścić. Usunąć grubsze ogonki. Umyć liście i osuszyć. Można rozłożyć na ściereczce, ale łatwiej po prostu odwirować w suszarce do sałaty. Liście pokroić i zasypać solą. Na 300 g szczawiu łyżeczka soli. Pomieszać i zostawić na 15-20 min. Liście zmiękną i puszczą sok. Powkładać, a właściwie poupychać do słoiczków. Sok też dodać. Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. U mnie 300 g szczawiu wchodziło do słoiczka 250 ml. To jest dobra wielkość, porcja na zupę. Słoiczki pozakręcać i pasteryzować ok. 15 min. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Słoiczki opisać i przenieść do spiżarni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu
Przetwory
Kapusta małosolna
Przetwory
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Przetwory
Ocet z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 47
Kapusta małosolna
Czy wiesz, że ogórki to nie jedyne warzywo, które smakuje wyśmienicie, gdy je...
Odsłon: 2585