Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ma się swoje, to nie trzeba chodzić do sklepu. I zgodnie z tą zasadą pakuję szczaw do słoiczków. Półki w spiżarni udźwigną wszystko.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203306
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1682
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203306
Składniki
Szczaw dokładnie przebrać, oczyścić. Usunąć grubsze ogonki. Umyć liście i osuszyć. Można rozłożyć na ściereczce, ale łatwiej po prostu odwirować w suszarce do sałaty. Liście pokroić i zasypać solą. Na 300 g szczawiu łyżeczka soli. Pomieszać i zostawić na 15-20 min. Liście zmiękną i puszczą sok. Powkładać, a właściwie poupychać do słoiczków. Sok też dodać. Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. U mnie 300 g szczawiu wchodziło do słoiczka 250 ml. To jest dobra wielkość, porcja na zupę. Słoiczki pozakręcać i pasteryzować ok. 15 min. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Słoiczki opisać i przenieść do spiżarni.