Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ma się swoje, to nie trzeba chodzić do sklepu. I zgodnie z tą zasadą pakuję szczaw do słoiczków. Półki w spiżarni udźwigną wszystko.
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 132
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 205
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5557
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 132
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 205
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5557
Składniki
Szczaw dokładnie przebrać, oczyścić. Usunąć grubsze ogonki. Umyć liście i osuszyć. Można rozłożyć na ściereczce, ale łatwiej po prostu odwirować w suszarce do sałaty. Liście pokroić i zasypać solą. Na 300 g szczawiu łyżeczka soli. Pomieszać i zostawić na 15-20 min. Liście zmiękną i puszczą sok. Powkładać, a właściwie poupychać do słoiczków. Sok też dodać. Słoiczki i wieczka muszą być wyparzone. U mnie 300 g szczawiu wchodziło do słoiczka 250 ml. To jest dobra wielkość, porcja na zupę. Słoiczki pozakręcać i pasteryzować ok. 15 min. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Słoiczki opisać i przenieść do spiżarni.