Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni. Gęsty, soczysty sos pomidorowy, przygotowany z dojrzałych w słońcu pomidorów, wzbogacony aromatycznymi ziołami, to idealna baza dla wielu dań. Bazylia, oregano i tymianek wprowadzają do passaty subtelne nuty aromatyczne. Wystarczy kilka składników, aby przygotować jedzenie, które przeniesie nas bezpośrednio na włoską prowincję, gdzie każdy kęs to harmonijna uczta dla zmysłów.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1037
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 182
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 424
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1037
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 182
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 424
Składniki
6.Blendowanie : Po upieczeniu, ostrożnie przełóż warzywa z blaszki do naczyń blendującego. Zblenduj całość , tworząc jednolitą passatę.
7.Gotowanie : Przełóż zblendowaną passatę do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie, przelej passate do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij wieczka i odwróć słoiki do góry dnem, aby się zawekowały.
8.Gotowa passata : Twoja passata jest gotowa! Doskonale sprawdzi się jako baza do sosów i zup. smacznego!
1.Przygotowanie pomidorów : najpierw umyj dokładnie pomidory pod wodą, a następnie osusz je, np. przy pomocy ręcznika papierowego. Pokrój pomidory na ćwiartki, twarde, niejadalne części (np. szypułki) usuń.
2.Pieczenie pomidorów : Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na przygotowanej blaszce rozłóż pomidory.
3.Dodanie cebuli i czosnku : Obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka. Czosnek również obierz, zostaw go w ząbkach. Cebulę i czosnek ułóż na wierzchu pomidorów.
4.Zioła i przyprawy : Na wierzch warzywa połóż świeże zioła, takie jak bazylia, oregano i tymianek. Polej oliwą. Posyp cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5.Pieczenie : Wstaw blaszkę z przygotowanymi składnikami do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 minut w temperaturze 190°C, aż pomidory delikatnie się przy pieczą.