Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot gruszkowy z dodatkiem goździków i octu. W przepisie podaję składniki i proporcje w odniesieniu do jednego słoika litrowego :)
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 884
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1707
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4081
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 132
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 884
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1707
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4081
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 132
Składniki
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy ćwiartki lub drobniej, w zależności od wielkości owoców.
Pokrojone owoce układamy dość ciasno w słoikach niemal do pełna.
zalewamy zimną wodą i do każdego słoika wsypujemy płaską łyżkę cukru, dodajemy po dwa goździki i po półtorej łyżeczki octu.
Słoiki mocno zakręcamy i wekujemy w garnku z wodą (wody powinno być w garnku nalane mniej więcej do 3/4 wysokości słoików) przez ok. 20 minut od zagotowania. Czynność powtarzamy tak długo, aż skończą nam się owoce lub słoiki :)
Tak przygotowany kompot jest ciekawym dodatkiem do obiadu i doskonale gasi letnie pragnienie :)