Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot gruszkowy z dodatkiem goździków i octu. W przepisie podaję składniki i proporcje w odniesieniu do jednego słoika litrowego :)
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 103
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 187
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 103
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 475
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 187
Składniki
Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy ćwiartki lub drobniej, w zależności od wielkości owoców.
Pokrojone owoce układamy dość ciasno w słoikach niemal do pełna.
zalewamy zimną wodą i do każdego słoika wsypujemy płaską łyżkę cukru, dodajemy po dwa goździki i po półtorej łyżeczki octu.
Słoiki mocno zakręcamy i wekujemy w garnku z wodą (wody powinno być w garnku nalane mniej więcej do 3/4 wysokości słoików) przez ok. 20 minut od zagotowania. Czynność powtarzamy tak długo, aż skończą nam się owoce lub słoiki :)
Tak przygotowany kompot jest ciekawym dodatkiem do obiadu i doskonale gasi letnie pragnienie :)