Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie prosty przepis na niebiański smakołyk.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2821
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3298
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2821
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3298
Składniki
Płatki róży zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie ucieramy w makutrze. Robimy to do skutku, dopóki cukier nie będzie idealnie roztarty. Utartą konfiturę przekładamy do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Ja swojej róży tym razem nie pasteryzowałam.
Poprzednim razem roztartą konfiturę przełożyłam do rondelka, szybko zagotowałam i w słoiczkach zamykałam na gorąco. Niestety nie jestem w stanie obiektywnie i na podstawie obserwacji stwierdzić, która z nich ma "dłuższy termin" przydatności do spożycia, ponieważ moje konfitury znikają zjedzone lub rozszabrowane przez przyjaciół w mgnieniu oka.
W wersji dla leniwych: można użyć cukru pudru i wszystko zmiksować w blenderze, ale to taka trochę profanacja ;)