Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bajecznie prosty przepis na niebiański smakołyk.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Płatki róży zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie ucieramy w makutrze. Robimy to do skutku, dopóki cukier nie będzie idealnie roztarty. Utartą konfiturę przekładamy do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce. Ja swojej róży tym razem nie pasteryzowałam.
Poprzednim razem roztartą konfiturę przełożyłam do rondelka, szybko zagotowałam i w słoiczkach zamykałam na gorąco. Niestety nie jestem w stanie obiektywnie i na podstawie obserwacji stwierdzić, która z nich ma "dłuższy termin" przydatności do spożycia, ponieważ moje konfitury znikają zjedzone lub rozszabrowane przez przyjaciół w mgnieniu oka.
W wersji dla leniwych: można użyć cukru pudru i wszystko zmiksować w blenderze, ale to taka trochę profanacja ;)