Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co znajduje się w każdym domowym warzywniaku? Z pewnością kapusta, marchewki i ogórki! I z tych właśnie składników można stworzyć wyjątkową sałatkę i zamknąć warzywniak w słoiku! Całość jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu: wystarczy poszatkować warzywa i zalać mieszaniną octu i cukru! Wyjątkowym smakiem możesz rozkoszować się już po 2 dniach marynowania, a zapasteryzowane słoiki będą czekać na swoją okazję przez całą zimę. Spróbuj!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6948
Polecam.
Odsłon: 105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5242
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2332
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6948
Polecam.
Odsłon: 105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5242
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2332
Składniki
Kapustę drobno poszatkuj nożem, mandoliną lub robotem kuchennym. Odstaw. Marchewkę i ogórka pokrój w cienkie plasterki i także odłóż. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Zdejmij naczynie z ognia i dodaj ocet, sól i cukier. Mieszaj do rozpuszczenia wszystkich składników. Warzywa włóż razem do miski i zalej je gorącą zalewą. Wymieszaj. Czosnek obierz i pokrój go na cienkie plasterki.
Kapustę z warzywami rozłóż do czystych, wypasteryzowanych słoików – naprzemiennie z plasterkami czosnku i szczyptą kminku.
Słoiki mocno zakręć i wstaw do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do wysokości ¾ i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie słoiki wyjmij i odstaw na blat do góry dnem. Całkowicie ostudź.
Warzywniak w słoiku powinien marynować się przez ok. 2 dni przed spożyciem. Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymaj je w lodówce i zużyj w ciągu 2 tygodni.