Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drylowane wiśnie w cynamonowo -goździkowym syropie, zamknięte w słoikach na zimę będą doskonałym dodatkiem do serników, babek i tortów a także deserów świątecznych. Syrop można dodawać do zimowej, rozgrzewającej herbatki.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Wiśnie myjemy, osączamy z wody i drylujemy. My posłużyłyśmy się starą, małą drylownicą plastikową, która dryluje dokładnie i szybko. Na trzy kilogramy wiśni jest idealna.
Słoiki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Każdy słoik napełniamy wiśniami do 2/3 wysokości. Sok, który się wytworzył w trakcie drylowania wlewamy po równo do słoików.
Do dużego garnka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy cukier i dodajemy do niej cynamon oraz goździki. Syrop gotujemy 5 minut.
Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Jeszcze gorącym syropem zalewamy wiśnie. Zostawiamy do dwóch centymetrów wolnej przestrzeni od nakrętki. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy wiśnie 10 minut. My to robimy w sposób tradycyjny, czyli duży garnek wyściełamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Jeśli słoiki są ciepłe należy zalać je ciepłą wodą, aby nie popękały. Gotujemy je przykryte pokrywą 10 minut, licząc od zagotowania, na małym ogniu.
Wiśnie w syropie gotowe!