Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3689

Dodano:

Odsłon: 6155

Dzisiaj wzięłam się za przygotowanie mojego pierwszego zakwasu na żur. Muszę powiedzieć, że jest to banalnie proste. Jestem bardzo ciekawa smaku żuru na tym domowym zakwasie:) Już za parę dni się dowiem. Najlepiej go nastawić na 4-5 dni wcześniej. Dziś jeszcze jest czas,żeby zabrać się za kiszenie żuru...co Wy na to???

Składniki

  • 250 ml mąki żytniej / 1 szklanka/,
  • 1 litr przegotowanej letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas na żurek

Przygotowanie

  1. Do słoja wsypujemy mąkę i zalewamy letnią nie gorącą przegotowaną wodą. Czosnek obieramy i miażdżymy. Wrzucamy do słoja.Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Dokładnie mieszamy.Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie możemy dodać zakwas do żuru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń