Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy domowy zakwas buraczany, który nadaje się zarówno do picia ( jest bardzo zdrowy ) jak również do barszczu.
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7947
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 76
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1013
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7947
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 76
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1013
Składniki
Buraki dokładnie umyć i pokroić w plastry razem ze skórką. Czosnek obrać , pokroić. Sól wymieszać z wodą.
Do wyparzonego naczynia glinianego lub słoja przełożyć buraki i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wodą z solą. Wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć zakwas ściereczką i założyć gumkę, aby nie wpadały zanieczyszczenia, lecz powietrze potrzebne do fermentacji.
Zakwasu należy doglądać codziennie, mieszać go i zbierać ( tylko drewnianą łyżką ) białą pianę tworząca się na powierzchni. Zakwas trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zakwas robić 6-7 dni. Po wymaganym czasie fermentacji przelać do słoików lub butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce ok. 3 m-cy. Życzę smacznego :)