Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy domowy zakwas buraczany, który nadaje się zarówno do picia ( jest bardzo zdrowy ) jak również do barszczu.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8194
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3476
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 361
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 8194
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3476
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 361
Składniki
Buraki dokładnie umyć i pokroić w plastry razem ze skórką. Czosnek obrać , pokroić. Sól wymieszać z wodą.
Do wyparzonego naczynia glinianego lub słoja przełożyć buraki i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wodą z solą. Wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć zakwas ściereczką i założyć gumkę, aby nie wpadały zanieczyszczenia, lecz powietrze potrzebne do fermentacji.
Zakwasu należy doglądać codziennie, mieszać go i zbierać ( tylko drewnianą łyżką ) białą pianę tworząca się na powierzchni. Zakwas trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zakwas robić 6-7 dni. Po wymaganym czasie fermentacji przelać do słoików lub butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce ok. 3 m-cy. Życzę smacznego :)