Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas z buraków na barszcz

Zakwas z buraków na barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 16191

najwyższy czas przygotować zakwas z buraków na barszcz wigilijny

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 liście laurowe, łyzeczka rozmarynu, ziele angielskie
  • 1 łyżka soli
  • ok, 2-3 litry przegotowanej i ostudzonej wody
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Marchew, pietruszkę i selera, obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w jak najcieńsze plastry.

  2. W dużym słoju układamy warstwy buraków i warzyw na zmianę z przyprawami i czosnkiem.
    Zalewamy osoloną i przestudzoną wodą tak, aby wszystkie warzywa były dokładnie przykryte. Przyciskamy spodkiem aby warzywa nie wypływały.

  3. Wierzch zasłaniamy czystą gazą i zawiązujemy. .Słój odstawiamy w chłodniejsze ciemne ciepłe miejsce na ok. 4 - 5 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń