Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najwyższy czas przygotować zakwas z buraków na barszcz wigilijny
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 55
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2623
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 783
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1559
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14121
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 55
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2623
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 783
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1559
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14121
Składniki
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Marchew, pietruszkę i selera, obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w jak najcieńsze plastry.
W dużym słoju układamy warstwy buraków i warzyw na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Zalewamy osoloną i przestudzoną wodą tak, aby wszystkie warzywa były dokładnie przykryte. Przyciskamy spodkiem aby warzywa nie wypływały.
Wierzch zasłaniamy czystą gazą i zawiązujemy. Słój odstawiamy w chłodniejsze ciemne miejsce na ok. 4 - 5 dni.