Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30988
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2165
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4162
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 878
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30988
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9676
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2165
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4162
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 878
Składniki
Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry (lub na tarce do kapusty). Główkę nieobranego czosnku kroimy w poprzek. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym szklanym słoju lub ceramicznym garnku. Wlewamy wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni. Słój z zakwasem odstawiamy następnie w zimne miejsce na min. 14 dni. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy a płyn przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.