Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości.
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 372
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 475
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 372
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 475
Składniki
Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry (lub na tarce do kapusty). Główkę nieobranego czosnku kroimy w poprzek. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym szklanym słoju lub ceramicznym garnku. Wlewamy wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni. Słój z zakwasem odstawiamy następnie w zimne miejsce na min. 14 dni. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy a płyn przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.