Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków domowej roboty. Pyszny, aromatyczny i super zdrowy. Posiada mnóstwo cennych właściwości.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457818
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1484
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2292
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 594
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1226
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457818
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1484
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2292
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 594
Składniki
Umyte i obrane buraki kroimy cieniutko za pomocą noża w plastry (lub na tarce do kapusty). Główkę nieobranego czosnku kroimy w poprzek. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym szklanym słoju lub ceramicznym garnku. Wlewamy wodę pod samą nakrętkę, może być ciepła/gorąca, przyspieszy to proces kwaszenia. Dobrze jest docisnąć czymś składniki zakwasu, aby żaden nie wystawał ponad powierzchnię. Zapobiega to pojawieniu się pleśni. Słój z zakwasem odstawiamy następnie w zimne miejsce na min. 14 dni. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy a płyn przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.