Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok pomidorowy możemy wykorzystać w kuchni do przygotowania zupy, sosu itp. a nawet wypić bezpośrednio ze słoiczka, jest bardzo zdrowy !
Garnek z grubym dnem, drewniana pałka, gęste sitko, chochla, łyżka stołowa, małe słoiczki.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1076
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 868
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 496
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1076
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 868
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 496
Składniki
Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Od czasu do czasu zamieszaj. Gotuj na małym ogniu aż pomidory będą miękkie. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Przetrzyj pomidory przez gęste sitko przy użyciu drewnianej pałki. Na sitku powinny zostać tylko pestki i łupy. Pestki i łupy wyrzuć. Otrzymany sok pomidorowy rozlej do czystych słoiczków. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 60 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sok jest bez dodatku przypraw i soli, dlatego można dla pewności pasteryzować go w następujący sposób : 1 dnia pasteryzujemy 60 minut, 2 dnia pasteryzujemy 40 minut, 3 dnia pasteryzujemy 30 minut.
Smacznego !