Do góry

Przetwory Przepis na:

Zimowa sałatka warzywna z brukselką

Zimowa sałatka warzywna z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 2224

Dodano:

Odsłon: 150

Pyszna sałatka warzywna na zimę. Brukselka i marchewki dają chrupkość i doskonałą teksturę. Kolorowe papryki nadają słodyczy i sprawiają, że sałatka ładnie się prezentuje. Ocet winny i miód tworzą pyszną marynatę, w której smaki idealnie się łączą.

Składniki

  • 500 g brukselki
  • młoda cukinia
  • marchewka pomarańczowa
  • marchewka żółta
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • chili
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • 2,5 łyżki soli morskiej
  • na każdy słoik 400 ml:
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • Liść laurowy
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • kilka ziarenek kozieradki
  • gorąca woda
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zimowa sałatka warzywna z brukselką

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie myjemy.

  2. Warzywa kroimy w kawałki. Ja marchewki i cukinię pokroiłam karbowanym nożem, żeby ładnie wyglądały w sałatce. Brukselki w plasterki. Cebulę w półplasterki. Papryki w paski. Czosnek w plasterki. Imbir starłam na tarce. Całość zasypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na godzinę.

  3. Sałatkę dosyć ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy oraz wlewamy miód i ocet. Pozostałe miejsce uzupełniamy wodą. Słoiki zakręcamy.

  4. Pasteryzujemy 10 minut. Ja do pasteryzacji używam parowaru.

    Po wystudzeniu sałatki przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń