Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sałatka warzywna na zimę. Brukselka i marchewki dają chrupkość i doskonałą teksturę. Kolorowe papryki nadają słodyczy i sprawiają, że sałatka ładnie się prezentuje. Ocet winny i miód tworzą pyszną marynatę, w której smaki idealnie się łączą.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2456
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3836
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 698
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8834
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2456
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3836
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 698
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8834
Składniki
Warzywa dokładnie myjemy.
Warzywa kroimy w kawałki. Ja marchewki i cukinię pokroiłam karbowanym nożem, żeby ładnie wyglądały w sałatce. Brukselki w plasterki. Cebulę w półplasterki. Papryki w paski. Czosnek w plasterki. Imbir starłam na tarce. Całość zasypałam solą. Wymieszałam i odstawiłam na godzinę.
Sałatkę dosyć ciasno układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy przyprawy oraz wlewamy miód i ocet. Pozostałe miejsce uzupełniamy wodą. Słoiki zakręcamy.
Pasteryzujemy 10 minut. Ja do pasteryzacji używam parowaru. Po wystudzeniu sałatki przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.