Do góry

Przetwory Przepis na:

zimowe buraczki

zimowe buraczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 301

Dodano:

Odsłon: 4697

Pyszna sałatka z buraczków na zimę. Doskonała do obiadu. Smakuje nawet dzieciom!

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zimowe buraczki

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować w łupinach.
    Ugotowane i ostudzone buraki poobierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  2. Cebulę poobierać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Wodę zagotować.
    Do gotującej się wody dodać ocet, sól i cukier.
    Kiedy cukier się rozpuści wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i gotować ok. 10 minut.

  4. Do gotującej się zalewy z cebulą wrzucić potarte buraczki i gotować kolejne 10 minut, często mieszają, aby się nie przypaliło.

  5. Tak przygotowane buraczki włożyć do słoików, dość ciasno.
    Mocno zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
    Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Z podanych proporcji wychodzi 4 litrowe słoiki.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń