Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żurawina na zimno do słoików to pyszny dodatek do lodów czy deserów, ale sprawdzi się też do serwowania mięs i serów. Świetnie nada się do aromatyzowania herbaty w chłodne dni. Żurawina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, szczególnie witaminy C. Wpływa ona pozytywnie na odporność organizmu i wspiera zdrowie układu moczowego. Nie ma konieczności pasteryzacji tych przetworów, dzięki czemu są one jeszcze zdrowsze i jeszcze smaczniejsze. Mimo to mogą być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka lat.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 148
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 501
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 615
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 910
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 148
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 501
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 615
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 910
Składniki
Żurawinę umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku.
Owoce włóż do misy blendera i delikatnie je rozgnieć do puszczenia soku. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Masę odstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie przemieszaj masę ponownie, by cukier połączył się z puszczonym sokiem.
Przenieś żurawinę do nowych, wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć świeżymi i czystymi zakrętkami.
Żurawinę na zimno do słoików przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Pasteryzacja nie jest konieczna dla zachowania świeżości, ale dla pewności warto zabezpieczyć słoiki gumką.