Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 26
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 44
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 234
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 26
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 44
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 234
Składniki
Filety opłukałem ,osuszyłem i pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju sezamowego ,dodałem mięso ,smażyłem ok. 5 min. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąłem patelnię z ognia i odstawiłem do ostygnięcia. Dymkę oczyściłem ,przekroiłem w poprzek i na połowę. Połówki z cebulką ponacinałem od góry i włożyłem do zimnej wody ,do momentu kiedy ponacinane fragmenty nie zaczęły się wywijać. Połówki ze szczypiorkiem pokroiłem wzdłuż na cienkie pasma i włożyłem je do zimnej wody na 5 min. Świeży imbir obrałem i drobno posiekałem , a potem wymieszałem w dużej misce z sosem sojowym , sokiem z limonki (może być z cytryny), resztą oleju sezamowego i jogurtem. Przyprawiłem obficie pieprzem i przyprawą chińską , po czym dodałem mięso oraz cebulki i szczypior z dymki , wymieszałem i pozostawiłem na około 15 minut. Ogórek umyłem , pokroiłem w talarki i ułożyłem dachówkowato na talerzu , po czym nałożyłem sałatkę.