Do góry

Sałatki Przepis na:

Buraczana sałatka z ciecierzycą i halloumi

Buraczana sałatka z ciecierzycą i halloumi

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2523

Dodano:

Odsłon: 1871

Sałatka z gotowanych buraków z soczewicą i ciecierzycą i słonym serem halloumi, bardzo pożywna, do zjedzenia na ciepło lub na zimno

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 4 ugotowne buraki
  • pół czerwonej cebuli
  • pół pęczka koperku
  • halloumi (200 g)
  • SOS
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sol, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć.
    Ciecierzycę odsączyć na sitku.
    Buraki pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
    Halloumi pokroić w plastry - usmażyć na patelni na łyżce oliwy.
    Składniki sosy wymieszać w słoiku.
    Soczewice wymieszać z ciecierzycą, buraczkami, cebulą, posiekanym koperkiem, dodać sos i zmieszać.
    Rozłożyć na talerze, na każdej porcji położyć kilka kawałków halloumi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń