Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki na ciepło do obiadu do bardzo prosty przepis na pyszny dodatek do mięs, warzyw czy też nawet pieczywa. Z powodzeniem możesz przyszykować większą ilość, by ją zawekować na później. Buraki są niezwykle zdrowe – zawierają dużą ilość witaminy C oraz antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem środowiska. Jeśli więc nie wiesz, co podać dzisiaj do obiadu, to ta propozycja będzie idealna dla całej rodziny.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1774
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1544
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1514
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1868
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1774
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1544
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1514
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1868
Składniki
Cebulę pokrój w cienkie paseczki, a buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub na mandolinie w cienkie paseczki. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia, przez ok. 2-3 minuty. Dołóż czosnek i smaż całość przez ok. 30 sekund, aż pojawi się aromatyczny zapach.
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż wszystko przez 1-2 minuty.
Dołóż buraki, bulion warzywny i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia i dopraw solą oraz pieprzem.
Doprowadź płyn do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywkę i gotuj całość do miękkości, przez ok. 35 minut. Na ostatnie 5-10 minut zdejmij przykrycie i odparuj nadmiar płynu.
Wyłącz buraczki i odstaw na ok. 10 minut.
Buraczki na ciepło do obiadu najlepiej pasują do mięs – grillowanych, smażonych, duszonych.