Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki zasmażane to jedne z ulubionych dodatków do dania głównego. Najlepsze wychodzą z przepisu babci. Takie buraki są pachnące, lekko słodkie i bardzo apetyczne. Jeśli preferujesz bardziej aromatyczne smaki, dodaj do buraczków małą, podsmażoną cebulkę. Zasmażane buraczki pasują do potraw z ziemniaków, ryżu, ale też wszelkich dań mięsnych i ryb.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5289
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 842
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11716
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1309
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5289
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 842
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11716
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1309
Składniki
Ugotuj lub upiecz buraki w mundurkach. Możesz także podgotować warzywa, a później je upiec w piekarniku. Pieczone buraki będą bardziej aromatyczne niż tylko gotowane. Gdy buraki ostygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Zalecamy użycie rękawiczek jednorazowych do tego celu.
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając zrób zasmażkę. Następnie dodaj buraki, wymieszaj i podsmażaj chwilę. Jeśli lubisz, możesz dodać także podsmażoną cebulkę. Dopraw buraczki solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj i po kolejnych minutach gotowania przystawka będzie gotowa. Zasmażane buraczki podawaj na ciepło, ale sprawdzą się także na zimno jako dodatek do kanapek, mięs lub serów.
Nadmiar buraczków przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, możesz je również zamrozić.