Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki zasmażane to jedne z ulubionych dodatków do dania głównego. Najlepsze wychodzą z przepisu babci. Takie buraki są pachnące, lekko słodkie i bardzo apetyczne. Jeśli preferujesz bardziej aromatyczne smaki, dodaj do buraczków małą, podsmażoną cebulkę. Zasmażane buraczki pasują do potraw z ziemniaków, ryżu, ale też wszelkich dań mięsnych i ryb.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242749
Składniki
Ugotuj lub upiecz buraki w mundurkach. Możesz także podgotować warzywa, a później je upiec w piekarniku. Pieczone buraki będą bardziej aromatyczne niż tylko gotowane. Gdy buraki ostygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Zalecamy użycie rękawiczek jednorazowych do tego celu.
W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając zrób zasmażkę. Następnie dodaj buraki, wymieszaj i podsmażaj chwilę. Jeśli lubisz, możesz dodać także podsmażoną cebulkę. Dopraw buraczki solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj i po kolejnych minutach gotowania przystawka będzie gotowa. Zasmażane buraczki podawaj na ciepło, ale sprawdzą się także na zimno jako dodatek do kanapek, mięs lub serów.
Nadmiar buraczków przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, możesz je również zamrozić.