Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiąca sałatka na Wielkanoc ze świeżą rzodkiewką i zielonym ogórkiem. Jak na wielkanocne sałatki przystało, nie zabrakło w niej również gotowanych jajek. Do tego odrobina wiosennego szczypiorku, żółtego, tartego sera i majonezu. Chrupiącą sałatkę na Wielkanoc można przygotować warstwowo, tak jak w tym przepisie lub po prostu wymieszać wszystkie składniki w misce. Będzie stanowiła świetną ozdobę świątecznego stołu. Z czym podawać chrupiącą sałatkę na Wielkanoc? Chrupiąca sałatka na Wielkanoc świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa lub chrupiących tostów. Świetnie komponuje się z domowym, pieczonym mięsem lub kiełbasą dobrej jakości.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2427
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 521
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2427
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 521
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie). Ugotowane jajka odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skorupek. Obrane jajka pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
Szczypiorek opłucz i drobno poszatkuj.
Rzodkiewki umyj, odetnij końcówki i liście. Pokrój na plasterki, następnie na wąskie paseczki.
Ogórki umyj i pokrój na cienkie plasterki, oprósz solą, odstaw na bok, żeby puściły sok. Następnie odlej nagromadzoną wodę.
Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Przygotuj sos do chrupiącej sałatki na Wielkanoc: wymieszaj majonez z jogurtem greckim, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
Chrupiącą sałatkę wielkanocną ułóż warstwowo: Na spód szklanego naczynia wyłóż pokrojone jajka. Na warstwę jajek wyłóż 1/3 sosu. Na rozsmarowany sos wyłóż szczypiorek, następnie pokrojoną rzodkiewkę. Na warstwę rzodkiewki wyłóż kolejną porcję sosu. Następnie wyłóż pokrojone ogórki i ostatnią część sosu. Sałatkę oprósz żółtym serem.
Gotową sałatkę wielkanocną przed podaniem schładzaj przez minimum godzinę w lodówce.