Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Colesław jest prawdopodobnie najpopularniejszą na świecie, a co najmniej w kulturze Zachodu. Stanowi jeden ulubionych dodatków do mięs w sezonie grillowym, jest nieodłącznym towarzyszem schabowego z ziemniakami, króluje w sieciowych restauracjach fast food. Jest niezawodna, bo po prostu pyszna – trafia w gust większości konsumentów. Co ciekawe, choć kojarzy się z kuchnią amerykańską, jej historia sięga prawdopodobnie starożytnego Rzymu. Spopularyzowali ją około 300 lat temu Holendrzy – stąd jej nazwa wywodząca się od niderlandzkiego koolsalade, które oznacza po prostu sałatkę z kapusty. Tradycyjnie colesława przygotowuje się z białej kapusty. A gdyby tak zastąpić ją czerwoną?... Colesław z czerwonej kapusty jest równie pyszny, zwłaszcza gdy użyje się nowalijek.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4159
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1138
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4159
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1138
Składniki
Usuń z kapusty uszkodzone liście. Poszatkuj ją drobno. Obierz cebule, przekrój każdą na pół i pokrój na cieniutkie plasterki. Połącz z kapustą. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach marchewkę. Wymieszaj z kapustą i cebulą.
W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszaj do połączenia składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polej warzywa przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki, by „przegryzły się” smaki.