Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Colesław jest prawdopodobnie najpopularniejszą na świecie, a co najmniej w kulturze Zachodu. Stanowi jeden ulubionych dodatków do mięs w sezonie grillowym, jest nieodłącznym towarzyszem schabowego z ziemniakami, króluje w sieciowych restauracjach fast food. Jest niezawodna, bo po prostu pyszna – trafia w gust większości konsumentów. Co ciekawe, choć kojarzy się z kuchnią amerykańską, jej historia sięga prawdopodobnie starożytnego Rzymu. Spopularyzowali ją około 300 lat temu Holendrzy – stąd jej nazwa wywodząca się od niderlandzkiego koolsalade, które oznacza po prostu sałatkę z kapusty. Tradycyjnie colesława przygotowuje się z białej kapusty. A gdyby tak zastąpić ją czerwoną?... Colesław z czerwonej kapusty jest równie pyszny, zwłaszcza gdy użyje się nowalijek.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3828
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 975
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 233
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34225
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3828
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 975
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 233
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34225
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Składniki
Usuń z kapusty uszkodzone liście. Poszatkuj ją drobno. Obierz cebule, przekrój każdą na pół i pokrój na cieniutkie plasterki. Połącz z kapustą. Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach marchewkę. Wymieszaj z kapustą i cebulą.
W osobnym naczyniu połącz majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszaj do połączenia składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Polej warzywa przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki, by „przegryzły się” smaki.