Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sezon na cukinie teraz mamy, na różne sposoby je przygotowujemy i zjadamy. Moja propozycja jest w przygotowaniu banalna, za to w smaku jak dla mnie idealna. Można ją później na różne sposoby podawać, jako sałatkę do obiadu na ciepło, czy zimno podawać.
duży garnek o szerokim dnie
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 376
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 376
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 64
Składniki
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić po długości na plastry, następnie cienkie słupki i drobną kostkę. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 płaską łyżkę soli, kurkumę i wymieszać. Pozostawić na ok. 20 min, żeby puściła sok. Przełożyć na sito, żeby oddzielić sok od miąższu. WAŻNE soku z cukinii nie wylewamy!
Cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek, koperek posiekać. W dużym garnku o szerokim dnie zeszklić na zloty kolor cebulę, pod koniec dodać cukier i sól do smaku. Dodać miąższ cukinii, smażyć ok. 15 min, od czasu do czasu mieszać. Wlać sok z cukinii, dodać pieprz cytrynowy, zielony i pieprz czarny do smaku. Dusić ok. 5 min, wymieszać z ziołami, ewentualnie doprawić solą.
Gorącą cukinię przełożyć (wcześniej wyparzonych) słoików. Po przestygnięciu przechowywać w lodówce do 3-4 dni, jeśli chcemy na dłużej, należy wykonać pasteryzację w wodzie przez ok. 30 min.