Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą przygotowałam do słoików na zimę i jako sałatkę do zjedzenia na teraz. Już od dawna widywałam w sieci rozmaite sałatki z ogórków, cukinii i innych warzyw z przyprawą kebab-gyros. My lubimy tę przyprawę, ale dotychczas używałam jej do przyprawiania dań z patelni. Czasem do boczniaków, czasem do kotletów sojowych, czasem do kupnego wegańskiego gyrosa. I wszystkie te dania zawsze były smaczne dzięki przyprawie. Ale sałatka, w dodatku do słoików na zimę??? No nie wiem! A jednak w tym roku postanowiłam spróbować. Przejrzałam różne strony z przepisami, bo inspiracja jest potrzebna, ale zrobiłam to całkiem po swojemu. I tak powstała moja własna cukinia z przyprawą gyros do słoików na zimę i jako świeża sałatka do obiadu.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 135
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9380
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 985
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 135
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9380
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 985
Składniki
Młode cukinie z miękką skórką umyj, odetnij oba końce,
a następnie pokrój w kawałki długości 3-4 cm
i w zgrabne słupki,
jak na zdjęciach.
Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a cebulę – w ćwierć-plasterki.
Marchew obierz, pokrój w plasterki, a następnie zblanszuj przez 2 minuty we wrzątku bez soli.
Liczy się czas od ponownego zagotowania wody.
Słodkie papryki oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój w kawałki „na jeden kęs”. Takie zgrabne kąski do jedzenia.
Ostre papryczki, jeśli chcesz dodać je do sałatki, pokrój w plasterki wraz z nasionami.
Wszystkie przygotowane warzywa włóż do sporej miski.
Składniki zalewy przygotuj na zimno w osobnym naczyniu, postaraj się zwłaszcza o dokładne rozpuszczenie soli i cukru.
Zalewę wlej do miski z warzywami i wymieszaj dokładnie.
W pierwszej chwili może się wydawać, że zalewy jest za mało, ale z czasem warzywa wypuszczą sporo soków i wtedy się okaże, że wszystkiego jest w sam raz. Trzeba tylko od czasu do czasu przemieszać sałatkę, żeby równomiernie wchłaniała smaki i aromaty z zalewy. Na czas maceracji przykryj miskę ściereczką albo drugą miską, żeby muszki nie wpadły do sałatki.
Na czas maceracji dobrze jest postawić miskę w jakimś chłodnym miejscu, zwłaszcza podczas upałów.
Sałatka jest pyszna już po 24 godzinach, więc można ją jeść od razu, po tych 24 godzinach, jako sałatkę do obiadu lub na grilla. I można też przełożyć do słoików i pasteryzować jak zwykle. Czyli słoiki 300-500 ml – 10 minut, a większe – odpowiednio dłużej.
Smacznego!