Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona surówka do ciekawa wariacja klasycznych wiórków z buraków podawanych do obiadu. Ta wersja została wzbogacona o zielonego ogórka, który dodaje całości orzeźwienia. Najciekawszym w smaku elementem jest jednak sos, stanowiący delikatną modyfikację klasycznego sosu winegret. Całość jest delikatnie kwaskowata, z pewnością będzie uwielbianym dodatkiem do głównego dania.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 203
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 720
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3568
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 737
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4170
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 203
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 720
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3568
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 737
Składniki
Buraki dokładnie umyj i włóż do dużego rondla. Zalej je wodą i postaw na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa przez około godzinę – do momentu, aż będą miękkie.
Buraki odlej, pozostawiając 4 łyżki czerwonej wody po gotowaniu. Ostudzone buraki i ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, tworząc paski. Cebulę zetrzyj na miazgę lub zblenduj. Wszystkie warzywa włóż do miski.
Przygotuj sos. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny, ocet, wrzącą wodę z buraków, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dodaj olej. Wszystko ubijaj ze sobą do momentu uzyskania jednolitego płynu.
Starte warzywa polej sosem i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut. Czerwona surówka świetnie pasuje jako dodatek do obiadu.