Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona fasolka szparagowa to doskonała opcja jako samodzielna przekąska, a także dodatek do dania głównego. Wzbogacona o marchewkę, która nadaje delikatnej słodyczy, staje się jeszcze smaczniejsza. Duszenie warzyw na maśle pozwala wydobyć ich wspaniały smak i potęguje aromat przypraw. Danie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego to uniwersalna potrawa na każdą okazję.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19197
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13009
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232070
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19197
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13009
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232070
Składniki
Fasolkę umyj, odetnij końce i pokrój na mniejsze fragmenty. Wrzuć fasolkę do garnka z osoloną wodą i gotuj ok. 15 minut do miękkości. Następnie przelej zimną wodą i dokładnie odsącz na sicie. Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę. Krótko przesmażaj, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie dorzuć fasolkę szparagową, dodaj masło i duś pod przykryciem ok. 15 minut (w razie potrzeby wlej odrobinę wody). Na koniec dopraw solą i kolorowym pieprzem, dorzuć posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
Duszoną fasolkę szparagową podawaj od razu po przygotowaniu. Serwuj ją z kromkami ciemnego chleba, gotowanym ryżem czy ziemniakami lub daniami mięsnymi.