Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce fasolkę szparagową najczęściej jemy z okrasą z masła i bułki tartej. To smakowite, choć dość kaloryczne zestawienie. Równie smaczna, a w lżejszej wersji, jest fasolka szparagowa po francusku – ugotowana i obsmażona na oliwie z szalotką i przyprawami. Charakteru dodają daniu prażone płatki migdałów.
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5572
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 86
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5572
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2624
Składniki
Opłucz strączki fasoli pod bieżącą wodą. Usuń z nich oba końce.
Zagotuj w garnku wodę z solą. Wsyp do wrzątku fasolkę. Ugotuj tak, by zmiękła, ale pozostała jędrna i chrupiąca (5-8 minut, w zależności od wielkości strączków). Odcedź i osusz na durszlaku.
Upraż płatki migdałów na suchej patelni. Dodaj oliwę i drobno posiekaną szalotkę. Smaż przez 2-3 minuty, aż szalotka zmięknie. Wówczas dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Przełóż na patelnię fasolkę. Skrop sokiem z cytryny. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Gdy fasolka się przyrumieni, dodaj zioła prowansalskie. Danie możesz dodatkowo posolić do smaku.
Fasolkę po francusku możesz zjeść solo lub jako dodatek do obiadu, np. jajka sadzonego z młodymi ziemniakami.