Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna i lato to czas, gdy chętniej przygotowujemy lżejsze dania. Jednym z nich jest fasolka szparagowa z pesto, która może stanowić samodzielną potrawę. Fasolka to potężne źródło witaminy A oraz kwasu foliowego. Najczęściej przygotowuje się ją z bułką tartą i odrobiną masła, jednak wersja z pesto jest warta wypróbowania. Fasolka szparagowa z pesto będzie super dodatkiem do młodych ziemniaków lub kaszy jaglanej.
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 429
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 4878
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 429
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 4878
Składniki
Fasolkę dokładnie umyj. Liście bazylii zerwij z łodyg i również dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć fasolkę szparagową i gotuj do miękkości około 10-15 minut. Odcedź fasolkę i odłóż na bok.
Orzeszki pini wysyp na suchą patelnię i podsmaż przez 5-10 minut do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie wrzuć liście bazylii do kielicha blendera. Kilka listków oraz kilka orzechów zostaw do ozdobienia dania. Zetrzyj parmezan na tarce na grubych oczkach. Do kielicha dorzuć ząbek czosnku, prażone orzechy, starty ser, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj do jednolitej masy.
Ugotowaną fasolkę przełóż do miski. Dodaj przygotowany sos pesto i wszystko razem wymieszaj. Po nałożeniu dania na talerz udekoruj danie listkami bazylii, kilkoma orzechami oraz startym parmezanem.