Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna i lato to czas, gdy chętniej przygotowujemy lżejsze dania. Jednym z nich jest fasolka szparagowa z pesto, która może stanowić samodzielną potrawę. Fasolka to potężne źródło witaminy A oraz kwasu foliowego. Najczęściej przygotowuje się ją z bułką tartą i odrobiną masła, jednak wersja z pesto jest warta wypróbowania. Fasolka szparagowa z pesto będzie super dodatkiem do młodych ziemniaków lub kaszy jaglanej.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 394
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3706
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 394
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3706
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 763
Składniki
Fasolkę dokładnie umyj. Liście bazylii zerwij z łodyg i również dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć fasolkę szparagową i gotuj do miękkości około 10-15 minut. Odcedź fasolkę i odłóż na bok.
Orzeszki pini wysyp na suchą patelnię i podsmaż przez 5-10 minut do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie wrzuć liście bazylii do kielicha blendera. Kilka listków oraz kilka orzechów zostaw do ozdobienia dania. Zetrzyj parmezan na tarce na grubych oczkach. Do kielicha dorzuć ząbek czosnku, prażone orzechy, starty ser, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj do jednolitej masy.
Ugotowaną fasolkę przełóż do miski. Dodaj przygotowany sos pesto i wszystko razem wymieszaj. Po nałożeniu dania na talerz udekoruj danie listkami bazylii, kilkoma orzechami oraz startym parmezanem.