Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna i lato to czas, gdy chętniej przygotowujemy lżejsze dania. Jednym z nich jest fasolka szparagowa z pesto, która może stanowić samodzielną potrawę. Fasolka to potężne źródło witaminy A oraz kwasu foliowego. Najczęściej przygotowuje się ją z bułką tartą i odrobiną masła, jednak wersja z pesto jest warta wypróbowania. Fasolka szparagowa z pesto będzie super dodatkiem do młodych ziemniaków lub kaszy jaglanej.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1240205
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2321
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 376
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6539
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1240205
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2321
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 376
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 56
Składniki
Fasolkę dokładnie umyj. Liście bazylii zerwij z łodyg i również dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Do gotującej się wody wrzuć fasolkę szparagową i gotuj do miękkości około 10-15 minut. Odcedź fasolkę i odłóż na bok.
Orzeszki pini wysyp na suchą patelnię i podsmaż przez 5-10 minut do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie wrzuć liście bazylii do kielicha blendera. Kilka listków oraz kilka orzechów zostaw do ozdobienia dania. Zetrzyj parmezan na tarce na grubych oczkach. Do kielicha dorzuć ząbek czosnku, prażone orzechy, starty ser, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Całość zmiksuj do jednolitej masy.
Ugotowaną fasolkę przełóż do miski. Dodaj przygotowany sos pesto i wszystko razem wymieszaj. Po nałożeniu dania na talerz udekoruj danie listkami bazylii, kilkoma orzechami oraz startym parmezanem.