Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasolka szparagowa najczęściej ląduje na naszych talerzach w zasmażce z bułki tartej. Przekonaj się, że równie smaczny jest lżejszy wariant – fasolka w sosie maślanym z czosnkiem i ziołami.
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 131
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 131
Składniki
Opłucz fasolkę (każdą z osobna) i poodcinaj od strączków obie końcówki.
Zagotuj wodę z cukrem i solą. Gdy zawrze, włóż do niej zieloną fasolę, a po około 5 minutach – żółtą. Oba rodzaje fasoli ugotuj do miękkości, pamiętając, że żółta gotuje się krócej niż zielona. Młodą zieloną fasolkę gotuj przez około 10-12 minut, starsza może wymagać nawet 20. Młoda żółta fasola może gotować się 5-10 minut, a starsza – około 15. Sprawdzaj miękkość fasolki w trakcie gotowania, wyławiając jeden strączek i próbując go. Ugotowaną fasolkę odcedź.
Roztop na patelni masło klarowane. Posiekaj drobno czosnek. Podsmaż go na maśle, uważając, by się nie przypalił. Gdy zacznie się rumienić, przełóż na patelnię fasolkę i krótko obsmaż na rozgrzanym maśle z czosnkiem.
Przełóż fasolkę do miski i wymieszaj z posiekanymi ziołami.
Tak przygotowaną fasolkę możesz zjeść jako przystawkę lub zaserwować ją jako dodatek do dań obiadowych.