Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w panierce z patelni to niezwykle prosty przepis na złociste i chrupiące różyczki będące świetnym dodatkiem do obiadu, ale też samodzielną przekąską.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13847
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6722
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13847
Składniki
Z kalafiora usuń zielone liście i nadmiarowe łodygi. Podziel go na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj ostrożnie różyczki kalafiora i gotuj je bez przykrycia przez 3-4 minuty. Gdy będą już ugotowane przenieś je łyżką cedzakową do miski z zimą wodą. Odcedź i odstaw do wysuszenia.
Do głębokiej miski wsyp mąkę i dokładnie obtocz nią każdą różyczkę. Strząśnij nadmiar proszku.
W osobnej głębokiej misce roztrzep jajka z dodatkiem soli oraz pieprzu, a do trzeciej miski wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej warstwę oleju na wysokość ok. 1,5-2 cm.
Bierz obtoczonego w mące kalafiora i zanurzaj go w rozbełtanym jajku, obracając widelcem, aż różyczki będą całkowicie pokryte. Następnie przenieś je do bułki tartej i dokładnie je obtocz. Postukaj delikatnie, by pozbyć się nadmiaru.
Używając szczypiec kuchennych lub dwóch widelców układaj panierowany kalafior na rozgrzanym tłuszczu i smaż na złoty kolor, regularnie obracając. Smażenie powinno zająć ok. 8-10 minut.
Kalafior w panierce z patelni odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu.