Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w panierce z patelni to niezwykle prosty przepis na złociste i chrupiące różyczki będące świetnym dodatkiem do obiadu, ale też samodzielną przekąską.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3181
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3181
Składniki
Z kalafiora usuń zielone liście i nadmiarowe łodygi. Podziel go na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Dodaj ostrożnie różyczki kalafiora i gotuj je bez przykrycia przez 3-4 minuty. Gdy będą już ugotowane przenieś je łyżką cedzakową do miski z zimą wodą. Odcedź i odstaw do wysuszenia.
Do głębokiej miski wsyp mąkę i dokładnie obtocz nią każdą różyczkę. Strząśnij nadmiar proszku.
W osobnej głębokiej misce roztrzep jajka z dodatkiem soli oraz pieprzu, a do trzeciej miski wsyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej warstwę oleju na wysokość ok. 1,5-2 cm.
Bierz obtoczonego w mące kalafiora i zanurzaj go w rozbełtanym jajku, obracając widelcem, aż różyczki będą całkowicie pokryte. Następnie przenieś je do bułki tartej i dokładnie je obtocz. Postukaj delikatnie, by pozbyć się nadmiaru.
Używając szczypiec kuchennych lub dwóch widelców układaj panierowany kalafior na rozgrzanym tłuszczu i smaż na złoty kolor, regularnie obracając. Smażenie powinno zająć ok. 8-10 minut.
Kalafior w panierce z patelni odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub dipu.