Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 122
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 41
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1189
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 80
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 436
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 122
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 41
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1189
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 80
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 436
Składniki
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i poszatkuj cienko. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój w cienkie paski. Białą rzodkiew umyj i podziel na cienkie ćwierć-plasterki. Pomarańcze obierz ze skórki (skórki zostaw na ocet, o którym napiszę wkrótce), oczyść z nadmiaru albedo (to ta biała część pod skórką) i podziel na cienkie półplasterki. W razie konieczności usuń pestki, Moro prawie nie mają pestek. Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
Warzywa, owoce i przyprawy wymieszaj dokładnie w dużej misce i pozostaw na godzinkę, by puściły sok.
Teraz zawartość miski przełóż do słoja i ubij porządnie, by kiszonka pokryła się sokiem.
Słoik zamknij szczelnie i pozostaw go w raczej ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem możesz przenieść słoik w chłodniejsze miejsce – dzięki temu kapusta pekińska kiszona z pomarańczami nie stanie się bardzo kwaśna.
Zależnie od panującej w pomieszczeniu temperatury kiszonka powinna być gotowa już po około 3 dniach. Warto ją wtedy spróbować i zdecydować, czy wolisz bardziej kwaśną (wtedy zostaw ją na blacie przez kolejny dzień czy dwa, choć oczywiście możesz już podjadać), czy taki smak już Ci odpowiada (wówczas przenieś ją do chłodu).