Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i poszatkuj cienko. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój w cienkie paski. Białą rzodkiew umyj i podziel na cienkie ćwierć-plasterki. Pomarańcze obierz ze skórki (skórki zostaw na ocet, o którym napiszę wkrótce), oczyść z nadmiaru albedo (to ta biała część pod skórką) i podziel na cienkie półplasterki. W razie konieczności usuń pestki, Moro prawie nie mają pestek. Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
Warzywa, owoce i przyprawy wymieszaj dokładnie w dużej misce i pozostaw na godzinkę, by puściły sok.
Teraz zawartość miski przełóż do słoja i ubij porządnie, by kiszonka pokryła się sokiem.
Słoik zamknij szczelnie i pozostaw go w raczej ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem możesz przenieść słoik w chłodniejsze miejsce – dzięki temu kapusta pekińska kiszona z pomarańczami nie stanie się bardzo kwaśna.
Zależnie od panującej w pomieszczeniu temperatury kiszonka powinna być gotowa już po około 3 dniach. Warto ją wtedy spróbować i zdecydować, czy wolisz bardziej kwaśną (wtedy zostaw ją na blacie przez kolejny dzień czy dwa, choć oczywiście możesz już podjadać), czy taki smak już Ci odpowiada (wówczas przenieś ją do chłodu).
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 208
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 304
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 208
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 304
Składniki
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i poszatkuj cienko. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój w cienkie paski. Białą rzodkiew umyj i podziel na cienkie ćwierć-plasterki. Pomarańcze obierz ze skórki (skórki zostaw na ocet, o którym napiszę wkrótce), oczyść z nadmiaru albedo (to ta biała część pod skórką) i podziel na cienkie półplasterki. W razie konieczności usuń pestki, Moro prawie nie mają pestek. Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
Warzywa, owoce i przyprawy wymieszaj dokładnie w dużej misce i pozostaw na godzinkę, by puściły sok.
Teraz zawartość miski przełóż do słoja i ubij porządnie, by kiszonka pokryła się sokiem.
Słoik zamknij szczelnie i pozostaw go w raczej ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem możesz przenieść słoik w chłodniejsze miejsce – dzięki temu kapusta pekińska kiszona z pomarańczami nie stanie się bardzo kwaśna.
Zależnie od panującej w pomieszczeniu temperatury kiszonka powinna być gotowa już po około 3 dniach. Warto ją wtedy spróbować i zdecydować, czy wolisz bardziej kwaśną (wtedy zostaw ją na blacie przez kolejny dzień czy dwa, choć oczywiście możesz już podjadać), czy taki smak już Ci odpowiada (wówczas przenieś ją do chłodu).
Przepisy Sałatki
Sałatki
Surówka z młodej kapusty
Sałatki
Sałatka warstwowa gyros
Sałatki
Sałatka ze śledzi marynowanych
Sałatki
Grillowane plastry młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty
Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...
Odsłon: 304
Sałatka warstwowa gyros
Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...
Odsłon: 150