Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta szmurowana ma słodko-kwaśny smak, dlatego dobrze sprawdzi się do wszelkich dań mięsnych. Tak przygotowywano ją dawniej na Kaszubach jako samodzielny posiłek - szybki, pożywny i tani w przygotowaniu.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Kapustę kiszoną wyciągnij z opakowania, a następnie dokładnie poszatkuj. Przełóż do garnka średniej wielkości, zalej zimną wodą, delikatnie posól, a następnie ustaw palnik na wysoką moc. Kiedy kapusta się zagotuje, zmniejsz grzanie do minimum. W ten sposób duś do miękkości. Jeśli woda będzie odparowywać, dodaj odrobinę. Mieszaj od czasu do czasu.
Na rozgrzanej patelni podsmaż boczek wędzony pokrojony w kostkę lub w słupki. Cebulę także poszatkuj i dodaj do smażenia. Całość mieszaj co jakiś czas, zarumień obydwa składniki.
Odlej wodę z ugotowanej kapusty kiszonej. Dodaj do niej boczek i cebulę, dokładnie wymieszaj. Na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, umieść margarynę lub masło. Mieszaj aż się rozpuści. Wtedy dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż zrobi się zasmażka. Przełóż do garnka z kapustą kiszoną, boczkiem i cebulą.
Dodaj ziele angielskie, listki laurowe oraz przypraw całość solą, pieprzem, cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Podgrzej jeszcze przez kilka minut.